«Η διαδρομή της λογοτεχνίας στην Πάτρα»… μέσα από το λόγο των λογοτεχνών

Με τον κόσμο της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής να έχουν κατακλύσει την αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30 Απριλίου οι εργασίες της «4ης Πανελλήνιας Πνευματικής Συνάντησης», με θέμα «Η διαδρομή της λογοτεχνίας στην Πάτρα».

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Παύλος Ανδριάς, ως Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, έδωσε το λόγο στον πρόεδρο της ημερίδας και πρόεδρο της Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος κ. Λεωνίδα Μαργαρίτη, ο οποίος παρουσίασε το γενικό πλάνο και τη “φιλοσοφία” αυτής της συνάντησης.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Π.Ε.Λ κ. Τάσος Λέρτας & ο πρόεδρος της Ε.Ε.Λ κ. Παύλος Ναθαναήλ που μέσα από ένα σύντομο χαιρετισμό, τόνισαν το μεγαλείο που κατέχει η λογοτεχνία στη ζωή του ανθρώπου, ως πηγή δράσης και σωστής σκέψης.

Ο Φιλόλογος, ποιητής, συγγραφέας Βαγγέλης Ντελής, έχοντας ως θέμα της εισήγησής του «Η σύνδεση της Επτανησιακής με την Αθηναϊκή Σχολή, όπως αποτυπώνεται στο έργο και την δράση ποιητών και λογοτεχνών της Πάτρας και η συνεισφορά τους στη δημιουργία της έννοιας του Ελληνισμού», ανάγκασε τους παρευρισκόμενους νοερά να επιστρέψουν στο παρελθόν και να αφουγκραστούν τις φωνές εκείνων που έδωσαν τον δικό τους αγώνα μέσα από τα γράμματα για τη διάδοση του Ελληνισμού.

Ο Πληροφορικός, Δοκιμιογράφος και ποιητής Σωτήρης Νικολακόπουλος, στη συνέχεια μίλησε για το πως η κοινωνία της Πάτρας επηρεάστηκε από τις τέχνες και τα γράμματα κατά το 19ο αιώνα…

«Η θεατρική δραστηριότητα στην Πάτρα του 19ου & 20ου αιώνα», ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Χριστίνα Κόκοτα, Φιλόλογος, θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου… δίνοντας μια άλλη διάσταση προσέγγισης στη σκέψη του ακροατή, μιας και η αναδρομή της στα ιστορικά στοιχεία του χθες, ήταν ξεχωριστή… όπως ξεχωριστή ήταν και η παρουσία  στο βήμα του  μηχανικού, συγγραφέα και ποιητή καπτάν Γιώργη Σπηλιώτη, που με το δικό του τρόπο αναφέρθηκε στη συμβολή των Κεφαλλήνων λογοτεχνών στην Πατρινή λογοτεχνία.

Τιμώμενο πρόσωπο της ημερίδας ήταν ο ποιητής, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών & Πρόεδρος του «Συμποσίου Ποίησης», κος Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, ο οποίος αφού παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα που του πρόσφεραν ως ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του στις τέχνες και τα γράμματα, ευχαρίστησε τους προέδρους  της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, γι’ αυτή τη «στιγμή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα. Σία Αναγνωστοπούλου, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Σπαρτινός, η Πρόεδρος Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κα. Στεφανία Καρατζά, ο Εισαγγελέας Πατρών κ. Γεώργιος Τσιρώνης και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Λ κ. Κώστας Καρούσος.

Παύλος Ανδριάς