Γιαννούδη-Αυγερινού Βίβιαν Ποιήτρια

Η Βίβιαν Γιαννούδη-Αυγερινού γεννήθηκε στο Γαράζο Ρεθύμνης στη Κρήτη.

Εκεί τέλειωσε τη Μέση Εκπαίδευση, ενώ διδάχτηκε και ασχολήθηκε συγχρόνως με το Χορό και το Θέατρο. Στην Αθήνα σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις και πήρε μαθήματα Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας, Διακόσμησης, και αργότερα μελέτησε Εικαστικές Τέχνες και συντήρηση Έργων Τέχνης, κοντά στον άνδρα της διακεκριμένο Ζωγράφο Θέμο Αυγερινό.

Εργάστηκε στο Δημόσιο είκοσι πέντε χρόνια, με επιμόρφωση στις Σχολές της Υπηρεσίας της, στις οποίες δίδαξε στη συνέχεια. Με τη Λογοτεχνία ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια, γράφοντας και δημοσιεύοντας σ’ όλα τα είδη του λόγου.

Συνεργάζεται με γνωστά Λογοτεχνικά Περιοδικά και Ημερήσιες Εφημερίδες δημοσιεύοντας Δοκίμια, Κριτικά σημειώματα, εικαστικών και λογοτεχνικών έργων, Διηγήματα, Ποιήματα, Χρονογραφήματα, Πρόζα, Οδοιπορικά, Χρονικά εκδηλώσεων κ.λ.π. μερικά εκ των οποίων είναι: Καλλιτεχνικά Χρονικά, Θεσσαλικά Γράμματα, Νέα Σκέψη, Νουμάς, Δαυλός, Αιολικά Γράμματα, Αντιπαραθέσεις, Σύγχρονη Σκέψη, Περίγραμμα, Μοριάς, Πνευματική Ζωή, Περιοδικό Κρήτη, Ελεύθερος, Έθνος, Νέα Κεφαλονιάς, Λόγος, Πυλαρινά Νέα , Ευώνυμος,, 3η Χιλιετία, Παρουσία. Νέα Αριάδνη, κ.λ.π.

Έχει ανθολογηθεί στην « ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟ» του ΔΑΥΛΟΥ, πολλές φορές, στην «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ » από το 1988 έως σήμερα, στην «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ» εκδόσεις Δρυμός το 1989, στην «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ» εκδόσεις ΦΑΙΑΚΕΣ – ΚΕΡΚΥΡΑ το 1992, στην Ανθολογία «ΤΑ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΑ» επιμέλειας Κώστα Γκούνα και Δημήτρη Λαζογιώργου- Ελληνικού το 1993, στο «ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ» εκδόσεις Δρυμός από τον 1986 έως τώρα, στην « ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ» επιμέλειας Θ. Τρουπή το 1995, στην «ΙΝΔΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ» (στα Αγγλικά) Επιμέλειας Δανάη Παπαστράτου – BALDEV MIRZA και MUKUND R. DAVE το 1995, στην « ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ» επιμέλειας Μιχ. Σταφυλά πολλές φορές , στο « ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1996» επιμέλειας Γιάννη Κορίδη, στην «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΈΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ» πολλές φορές, στην «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ» έκδοση Πολιτιστικής Συνεργασίας, πολλές φορές, στην «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Π.Ε.Λ.» επιμέλειας Στέφανου Βαγενά, στην « ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΑΝΘΩΝΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ» επιμέλειας Αγγ. Πανωφοροπούλου και στην «Ανθολογία των μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτενχών 2013″ κ.λ.π.

Η Ζωή και το έργο της βιβλιογραφήθηκαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο στον τόμο Ελληνικής Βιβλιογραφίας XXXI, Αριθ. 213 – 1970, από το INTERNATIONAL BIOGRAPHICAL CENTRE OF CAMBRIDGE και το ABI AMERICAN BIOGRAPHICAL INSTITUTE σε πολλούς τόμους και την τίμησαν με αντίστοιχα διπλώματα για τις «Διακεκριμένες Υπηρεσίες της στα Γράμματα. Στη Διαρκή Ιστορία της Λογοτεχνίας (Τόμοι 8ος, 9ος, 1Οος, 11ος, 12ος, 13ο, 14ος, κ.λ.π).Στο 30ο τόμο «Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες» του εκδοτικού Οργανισμού INTERNATIONAL TIME σε συνεργασία με τον εκδοτικό Οργανισμό “ELDIN” στα Γερμανικά και Αγγλικά, Στην ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ του Μιχ. Σταφυλά, πολλές φορές.Στο Τόμο «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» έκδοσης Κρητικής Εστίας. Στην Εικοσάτομοι Εγκυκλοπαίδεια της ΚΡΗΤΗΣ , τόμος Προσωπικοτήτων Στην Εγκυκλοπαίδεια του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ. Στο Ηθογραφικό-Λαογραφικό Λεύκωμα «Το Λυκόφως μιας Όασης» του Γιώργη Νικηφόρου έκδοσης 2004

Έλαβε μέχρι σήμερα δεκάδες βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας για ποίηση και διηγήματα και τιμηθεί πάνω από δέκα πέντε (15) φορές με Διπλώματα και Μετάλλια, από Δήμους, Πολιτιστικούς φορείς και Λογοτεχνικές Ενώσεις για τη συμβολή της στον Πολιτισμό και τα Γράμματα του τόπου, όπως: από Το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΠΟΥΡΚ», από την «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ» 1992 από τον «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΑΛΩΣ» (Γαράζου-Κρήτης) 1992, από την «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» 1996, από την «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» 1997, από το «GREEK AMERICAN LIBRARY ASSOCIATION» 20 Οκτ. 1999, από το « ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ και ΠΟΙΗΣΗΣ- ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ» Σύδνεϋ Αυστραλίας 13-12-2000, από το «ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΡΕΩΝ» τον Αύγουστο του 1999, από την «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2004″ στις 28-122000, από την «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΥ και ΤΕΧΝΗΣ» 2/2/98, από την «ΈΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» (Δύο Φορές) από την «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» το 1999, από τον «ΌΜΙΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ» 1999, από την «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2004″, τον Ιούνιο 2001, από την AKADEMIE DER GRIECHISCHEN SPRACHE UND KULTUR το 2002, από την «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» το Μάρτιο του 2002 από την «ACADEMIA FERDINANDEA» με πρώτο βραβείο στην προσφορά της στα γράμματα, από το «ΔΗΜΟ ΣΑΜΗΣ» Ιούλιο 2004 κ.λ.π.

Διοργανώνει και παρουσιάζει εικαστικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και δοκιμιακές αναφορές για το έργο πολλών δημιουργών

Έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση Βιβλιοθηκών και Λαογραφικών Μουσείων στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Κρήτη, στην Κεφαλονιά και σε Στρατιωτικές και Ναυτικές ακριτικές Μονάδες.

Έχει επίσης πρωτοστατήσει σε εκθέσεις Βιβλίων των μελλών της Π.Ε.Λ. σε ειδικό περίπτερο, αλλά και σε ποιητικές βραδιές , κατά τη διάρκεια των δύο μεγάλων καθιερωμένων ετησίως εκθέσεων των Εκδοτών- Βιβλιοπωλών του τόπου μας.

Ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Συμποσίων Ποίησης και Δοκιμίου, που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά του τόπου, καθώς και Συμποσίων Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Συχνά είναι μέλος ή Πρόεδρος Κριτικών Επιτροπών Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Διαγωνισμών διαφόρων πνευματικών φορέων.

Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει στην Παγκρήτια Ένωση το Λαογραφικό- Ιστορικό βιβλίο του εκπαιδευτικού Γιώργη Νικηφόρου που φέρει τον τίτλο «ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΜΙΑΣ ΟΑΣΗΣ» καθώς και το Βιογραφικό-Λαογραφικό Μυθιστόρημα του επιχειρηματία Αντώνη Κακατσάκη που φέρει το τίτλο «ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» και έχει προλογίσει αμέτρητα αξιόλογα βιβλία, επώνυμων λογοτεχνών.

Έχει χρηματίσει Έφορος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΣΤΕΛΛΑ», του Συλλόγου «ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ» , του Πνευματικού Πρακτορείου «ΝΟΥΜΑΣ», Έφορος, Ταμίας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών της οποίας είναι πλέον Επίτιμη Πρόεδρος από το 2002. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας υπήρξε πρόεδρος του Πειθαρχικόυ Συμβουλίου και απο τούδε ταμίας, του Συλλόγου Ιστορικών Συγγραφέων, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, του Συλλόγου Βετεράνων, του Πολιτιστικού συλλόγου ΤΑΛΩΣ, Της Ένωσης Απανταχού Πυλαρέων, τη Κρητικής Εστίας και πολλών άλλων Πολιτιστικών τοπικών φορέων.

Είναι μητέρα δύο παιδίων του Φυσικού – Προγραμματιστή Χριστόφορου και της Επιτελούς, απόφοιτης Αγγλικής Λογοτεχνίας, Μ.Μ.Ε και Ευρωπαικού Πολιτισμού Χρυσάνθης. Ήταν σύζυγος του αείμνηστου Εικαστικού Καλλιτέχνη Θέμου Αυγερινού με τον οποίο συνεργάζονται συχνά για την έκδοση Λευκωμάτων, Ημερολογίων, Προγραμμάτων κ.λ.π. στα οποία παντρεύουν με επιτυχία τη ζωγραφική με το λόγο.

Δουλειά της και η ίδια παρουσιάζονται συχνά από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον ημερήσιο τύπο, τα λογοτεχνικά έντυπα και σε τιμητικές βραδιές.

Κριτικές για το έργο της έχουν γράψει πάμπολλοι επώνυμοι κριτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Έργα της:

  • ΜΟΥΧΡΩΜΑ 1970 – έκδοση υπηρεσιακού της τυπογραφείου
  • ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ 1976
  • ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ 1983 – εκδόσεις Παπαδημητρίου ( Γκαλερί ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ)
  • ΡΩΓΜΕΣ 1989 – εκδόσεις ΔΡΥΜΟΣ
  • ΑΧΛΥΣ 1993 – έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου ΤΑΛΩΣ
  • ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΗΧΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 1994 – έκδοση Γκαλερί ΕΝΣΤΑΣΙΣ
  • ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ 1996 – αυτοέκδοση (Τυπογραφείο ΔΕΡΒΗΣ)
  • ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 1997 – έκδοση ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ
  • ΠΥΛΑΡΙΝΕΣ ΡΙΜΝΕΣ 1998 – έκδοση ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ
  • ΘΥΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 2003 – Έκδοση ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ ΠΕΖΟ
  • ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ, 1965 – Νουβέλα , Αυτοέκδοση.
  • ΤΟ ΓΑΡΑΖΟ, ΗΘΗ και ΕΘΙΜΑ – ΘΡΥΛΟΙ και ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ,1991 έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου ΤΑΛΩΣ (Λαογραφικό-Ταξιδιωτικό)
  • ΧΑΡΑΜΑΤΙΕΣ, 1997 εκδόσεις ΔΕΡΒΗΣ (Δοκιμιακό)
  • ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ , 2000 εκδόσεις ΔΕΡΒΗΣ (Δοκιμιακό)
  • ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ 2001 εκδόσεις ΔΕΡΒΗΣ (Δοκιμιακό)
  • ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ , 2003 Έκδοση ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ (Λεύκωμα Συλλεκτικό- Ιστορικό-Οδοιπορικό)
  • Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 9-12 / 8 / 1953, 2004 – ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ (Συλλεκτικό Λεύκωμα- Ιστορικό.)
  • Β΄ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΑΘΗΝΑ 1906, 2004 έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΩΝ και ΦΙΛΩΝ της Κεφαλονιάς, 2004 (Συλλεκτικό Λεύκωμα-Ιστορικό)
  • – Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ.- ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ Ανάτυπο εκ των Δίτομων Πρακτικών Επιστημονικού Συνεδρίου- Έκδοσης ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ, 2007