Λόγος και φως, στον ομφαλό της γης…

…από τους Έλληνες ποιητές, στους 32ους  Ποιητικούς Αγώνες των Δελφών

 Εδώ και τριάντα χρόνια υψώνεται υμνωδικά η φωνή της Ποίησης στην ιερή Γη των Δελφών! Έτσι κι εφέτος η «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» (Π.Ε.Λ. ) συνεπής στο ραντεβού της με τη μούσα του Έλληνος Ποιητικού Λόγου, διεξήγαγε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο της 10ης κι 11ης Ιουνίου 2017 τους τριακοστούς δεύτερους (32ους) «Ποιητικούς Αγώνες των Δελφών», σε μυσταγωγικό περιβάλλον και με σοβαρότητα και αξιοπιστία, όπως αρμόζει σε έναν κορυφαίο πνευματικό φορέα!

Οι «Ποιητικοί Αγώνες των Δελφών» διεξάγονται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη αξιολογούνται ανωνύμως όλες οι συμμετοχές από μια πενταμελή κριτική επιτροπή στην Αθήνα και όσες αυτές αξιολογηθούν άξιες, σύμφωνα με τις Λογοτεχνικές αρχές της Π.Ε.Λ., προκρίνονται για την τελική φάση των Δελφών. Στην φάση αυτή είναι απολύτως απαραίτητη η παρουσία  των διαγωνιζομένων ποιητών, προκειμένου οι ίδιοι να απαγγείλουν το ποίημά τους και να κριθούν από την κριτική επιτροπή των Δελφών, η οποία σημειωτέον αποτελείται από διαφορετικούς κριτές εκείνης των Αθηνών.

Κι εφέτος, όπως κάθε χρόνο, οι συμμετοχές ήταν πάρα πολλές από την Ελλάδα, τη Κύπρο αλλά και κάθε γωνιά της υφηλίου. Αφού προηγήθηκε το Σαββάτο η μετάβαση στους Δελφούς και η εσπερινή συνεστίαση των διαγωνιζομένων, την Κυριακή το πρωί έγινε ο διαγωνισμός. Την εκδήλωση άνοιξε η έφορος της Π.Ε.Λ. κυρία Αγγελική ψακή-Κωβαίου, καλωσορίζοντας όλους τους διαγωνιζόμενους και τους φίλους της ποίηση. Στη συνέχεια προβλήθηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Π.Ε.Λ. κ. Τάσος Λέρτας απηύθυνε χαιρετισμό, ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων και απονομή τιμητικών πλακετών προς δωρητές του συλλόγου. Εκ μέρους του δήμου Δελφών παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος κύριος      Αναγνωστόπουλος, επίσης ο πρώην Δήμαρχος Δελφών κ.      Καλτσής. Ιδιαίτερη παρουσία εκείνη της κυρίας Γιούλας Χριστοπούλου, συζύγου του αείμνηστου Ποιητή, μέλους της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» και  εμπνευστή των «Ποιητικών Αγώνων των Δελφών» Θύμιου Χριστόπουλου.

Πριν από την έναρξη των απαγγελιών ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κ. Νίκος Ταβουλάρης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Λ.  Ανέπτυξε την διαδικασία αξιολόγησης των συμμετοχών κι ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζομένους. Η Κριτική επιτροπή των Δελφών αποτελείτο από γνωστούς και καταξιωμένους Ποιητές, με μακρόχρονη πορεία στην ποίηση, ικανό έργο και μεγάλη εμπειρία στην κριτική διαδικασία. Τα μέλη της ήταν: Ο Νίκος Ταβουλάρης, Ποιητή-Πεζογράφος-Δοκιμιογράφος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Δελφών, η Μαρία Σκουρολιάκου Ποιήτρια-Κριτικός Λογοτεχνίας, Ο Γαβρίλης Ιστικόπουλος  Ποιητής και ο Σταμάτης Πορτελάνος Καθηγητής πανεπιστημίου-Λογοτέχνης.

Μετά το πέρας των απαγγελιών συνήλθε η επιτροπή κι εξήγαγε τα τελικά αποτελέσματα. Επακολούθησε η τελετή της απονομής των βραβείων, επαίνων και των τιμητικών συμμετοχών.

Στην άψογη διεξαγωγή των αγώνων εκτός των προαναφερθέντων, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ιστορικό μέλος του συλλόγου και μέλους του Δ.Σ.  κυρία Χριστίνα Αγρογιάννη, η οποία έφερε σε αίσιο πέρας την εκδρομική πλευρά της εκδήλωσης, στον Γενικό Γραμματέα κύριο Ηλία Παπακωνσταντίνου, που φρόντισε για την γραμματειακή και όχι μόνο υποστήριξη της εκδήλωσης, στο μέλος του Διοικητικού συμβουλίου κύριο Βασίλη Φλώρο, που συνεισέφερε σε κάθε τομέα και τέλος στο μέλος της κριτικής επιτροπής των Αθηνών κυρίας Τζούλια Πουλημενάκου.

Η «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή των αγώνων και ιδιαίτερα στους διαγωνιζόμενους ποιητές. Οι Δελφοί μας περιμένουν και του χρόνου να αρθρώσουμε λόγο ποιητικό και να υμνήσουμε το Απολλώνιο φως, σύμβολο του πνεύματος στον ομφαλό της Γης.