Γαλανάκης Σταύρος Ποιητής

Ο Σταύρος Γαλανάκης γεννήθηκε το 1951 σε ένα φτωχικό σπίτι στα Μανιάτικα του Πειραιά από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μανιάτισσα.

Είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας και από πολύ νεαρή ηλικία ρίχτηκε στη βιοπάλη.

Όταν μπήκε στην εφηβεία, ο πατέρας του -από το υστέρημα της οικογένειας- του χάρισε ένα ρολόι, το οποίο στο καντράν του έγραφε τη λέξη Victory (νίκη).

Ήταν το όνομα που θα έδινε αργότερα στη ναυτιλιακή εταιρία του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο νεαρός Σταύρος, μαγεμένος από την ξένη μουσική της εποχής, δημιουργεί μαζί με φίλους του διάφορα συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και τους New Hopes, το οποίο ξεχώρισε με αγαπημένα κομμάτια όπως το «Πάντα περιμένω» σε δικούς του στίχους.

Τελειώνοντας το λύκειο φοίτησε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής, με σκοπό να κάνει καριέρα στο διπλωματικό σώμα, αλλά η ανάγκη για να δουλέψει και να επιβιώσει τον έφερε κοντά στον χώρο της ναυτιλίας, ο οποίος τελικά τον κέρδισε.

Όπως λέει ο ίδιος, με τη συμπαράσταση της συζύγου του, των συνεργατών και των τριών γιων του η εταιρία του ELVICTOR κατάφερε να πρωταγωνιστεί στον ευαίσθητο χώρο παραγωγής ναυτεργατικού δυναμικού στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο.

Πριν από λίγο καιρό μελοποιήθηκαν από τον μαέστρο Νίκο Χριστοδουλή κάποιες στιχουργικές δουλειές του και κυκλοφόρησαν σε CD με τίτλο «Η ζωή μας είναι ωραία», τραγουδισμένες με τις φωνές της Βάσιας Ηλιάδη και του Πλούταρχου Τατζίδη.

Τα έσοδα από το CD και από τα βιβλία του με τα ανέκδοτα θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.